Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn niet meer weg te denken in de gemeente Noordwijk. Die twee zijn de boegbeelden van het gelijknamige sport- en cultuurstimuleringsproject dat in 2017 van start ging. Het project maakt het voor kinderen mogelijk om op een laagdrempelige en vaak gratis manier kennis te maken met de sportverenigingen en cultuurinstellingen in Noordwijk.

 Dansen, hockey, judo, turnen, boksen, dankzij Sjors Sportief kunnen basisschoolleerlingen in Noordwijk sinds 2017 vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij ze past. Ook kunnen ze hun creatieve talenten leren kennen, maar dan met Sjors Creatief. Zo kunnen kinderen zich namelijk inschrijven voor onder andere proeflessen tekenen, schilderen, koken en muziek maken.


Kennismaken met sport en cultuur

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn een initiatief van de gemeente Noordwijk in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders, vertellen Kenneth van Veen en Ruby van der Zalm, Buurtsportcoach en Cultuurcoach binnen de gemeente Noordwijk. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen kennis kunnen maken met sport en cultuur. Sjors maakt het voor basisschoolleerlingen mogelijk om het veelzijdige aanbod aan sport- en cultuuractiviteiten in onze gemeente te ontdekken. Zónder dat ze daarbij meteen ergens lid hoeven te worden.”


De Sjors-formule

In ruim 120 gemeenten in Nederland heeft de Sjors-formule zich al bewezen. Een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem zorgt ervoor dat kinderen zich heel eenvoudig – en vaak gratis – kunnen inschrijven voor proeflessen bij een sportvereniging of cultuurinstelling. Tegelijkertijd biedt het de aanbieders van sport en cultuur een uitgelezen kans om nieuwe, jonge leden aan zich te binden.


Proeflessen en activiteiten aanmelden

Het aanbod wordt aan het begin van het schooljaar gepresenteerd in het Sjors boekje, dat leerlingen van groep 1 tot en met 8 van alle basisscholen in de gemeente Noordwijk ontvangen. “Om de kinderen een zo veelzijdig mogelijk aanbod te bieden, roepen we sportverenigingen en cultuurinstellingen op om zich bij dit mooie project aan te sluiten”, aldus Kenneth en Ruby. “Op de website www.noordwijkactief.nl kunnen aanbieders hun proeflessen en activiteiten heel eenvoudig aanmaken. Hopelijk doen ze dat de komende weken massaal, zodat we dit project met elkaar tot een groot succes kunnen maken.”