JOGG – GEZONDE JEUGD, GEZONDE TOEKOMST

Noordwijk is één van de 203 JOGG-gemeenten in Nederland die gezond gewoon willen maken. De naam JOGG is in onze gemeente vertaald naar Goed Bezig Noordwijk.

Met Goed Bezig Noordwijk willen wij een leefstijltransitie teweeg brengen, van ongezond naar gezond. Wij willen dat kinderen en jongeren in Noordwijk opgroeien in een gezonde leefomgeving met aandacht voor een gezonde leefstijl.

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Jong geleerd is oud gedaan. Helaas is de omgeving helemaal niet zo gezond, daardoor is het vaak moeilijk om gezonde of betere keuzes te maken. En daar willen wij bij helpen. Hoe tof zou het zijn als iedereen in 2040 lekker in z’n vel zit. Dat iedereen gezond eet, genoeg beweegt en goed slaapt.

Dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we de hulp bij nodig van een heel netwerkt. De scholen, consultatiebureaus, bedrijven en organisaties, maar bovenal de ouders en de kinderen.

Ouders kunnen bijvoorbeeld met de kinderen lopend of op de fiets naar school. Sportkantines kunnen fruit, groente en water prominenter neerzetten. Winkels kunnen gezonde producten op ooghoogte plaatsen en ongezonde producten minder aantrekkelijk verpakken. Kinderen mogen buitenspelen en kunnen uitgerust wakker worden. Zomaar wat voorbeelden van kleine veranderingen die groots bereik hebben.

Maak gezond gewoon


Is het echt nodig?

Zeker. De afgelopen tientallen jaren is onze leefomgeving enorm veranderd. We worden continu verleid tot veel en ongezonde voeding. Tevens bewegen we veel minder, hebben we veel stress en slapen we ook nog eens onvoldoende.
Het gebruik van tablets en smartphones versterkt dit nog eens.

Het wordt voor de jeugd en hun ouders/verzorgers steeds moeilijker om in deze omgeving gezonde of betere keuzes te maken. Vaak heeft een gezonde leefstijl ook geen prioriteit door bijvoorbeeld armoede, werkloosheid, scheidingen of stress.

In 2018 had maar liefst een op de acht kinderen en de helft van de volwassenen in Nederland geen gezond gewicht.

Als we beginnen met een gezonde jeugd, dan wordt een gezonde toekomst ook eenvoudiger. Mensen met overgewicht hebben namelijk meer fysieke gezondheidsriscio’s en mentale problemen. De gevolgen zijn belastend voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving; hogere zorgkosten, meer ziekteverzuim.

Juist daarom is het belangrijk om preventief te werken aan een gezond gewicht bij kinderen en jongeren door de wereld waarin kinderen en jongeren leven gezonder te maken.

Doe jij ook mee?

Samen naar een gezonde en actieve leefstijl

Goed Bezig Noordwijk is er om inwoners te helpen om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven. Samen met inwoners, ondernemers, scholen, horeca, zorgverleners, werkgevers en de gemeente werken we samen om (meer) gezonde opties aan te bieden in de gemeenschap.

Goed Bezig Noordwijk komt graag met jou in contact. Heb jij een goed idee? Of wil je dat jouw school, vereniging of omgeving gezonder wordt? Neem dan contact op en we helpen je graag! Doe jij mee?

drinkwater
Bewegen
groente

 

De rol van Goed Bezig regisseur in de gemeente Noordwijk wordt ingevuld door Daisy Kras en Simone van Bommel.

Je kunt hen bereiken op: daisykras@sportbedrijfnoordwijk.nl en simone@sportbedrijfnoordwijk.nl of bel 0633370236.